top of page

Is het slecht voor je gezondheid om te werken met een lasermachine?


Regelmatig hoor ik van onze klanten dat ze last hebben van de dampen die vrijkomen bij het werken met hun lasermachine. Omdat ik gezondheid erg belangrijk vind ben ik direct op onderzoek uitgegaan. Een belletje met een aantal leveranciers van machines leverde niet veel op. Zij geven aan dat een goede afzuiging over het algemeen voldoende is.


Een goed afzuigsysteem is noodzakelijk

Wanneer je een co2 lasermachine gaat kopen in Nederland of België, zit hier over het algemeen een goed afzuigsysteem bij. Dit systeem zorgt er voor dat de meeste rookdamp uit de machine weg wordt gezogen en naar buiten (of in sommige gevallen in een luchtfilter) wordt geblazen door een buis. Lasersnijden zonder afzuigsysteem is niet echt een optie.


Is een goed afzuigsysteem voldoende?

Ik vind van niet. Natuurlijk wordt het grootste gedeelte van de lucht weggezogen door het afzuigsysteem, maar er blijft nog een hoop rookgas over. Dit is goed te ruiken. Je ademt het dus in!

Niet zo'n ramp als je af en toe even snel iets lasert. Maar de meeste van jullie laseren hele dagen. En dan wordt het toch wel erg ongezond.

Blootstelling aan rook kan leiden tot stress en hoofdpijn, misselijkheid, slaapklachten, irritatie van ogen en keel, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid. Ook kunnen luchtwegklachten en hart- en vaatziekten ontstaan. (Bron: GGD Amsterdam)

Deze symptomen gaan over het verbranden van hout. Dit is nog de minst gevaarlijke van het stel. Wanneer je ook acryl lasert krijg je te maken met zeer kankerverwekkende stoffen.


Hoe kun je jezelf (en anderen) beschermen?

  1. Zorg dat je afzuigsysteem altijd goed in orde is, maak het regelmatig schoon;

  2. Heb je een machine met een klep, laat de klep dan dicht totdat alle rook is weggezogen;

  3. Zorg voor voldoende ventilatie in je ruimte;

  4. Draag een halfgelaatsmasker dat geschikt is voor jouw werkzaamheden.

Welk soort halfgelaatsmasker heb je nodig?

Aan de ene kant wil je jezelf beschermen tegen rook en roet. Aan de andere kant ben je waarschijnlijk ook bezig met het verwerken van hout. Bijvoorbeeld door het hout te schuren, te zagen of te frezen. Dan krijg je te maken met houtstof. Houtstof is opgenomen in de lijst met kankerverwekkende stoffen.


Je hebt dus te maken met stof én rook.

De meeste halfgelaatmaskers zijn voor stof óf rook. Gelukkig bestaan er ook hele goede maskers met een zogenaamd combi-filter voor stof, multigassen én rook. Je kunt zo'n masker lang en vaak gebruiken, de filters zijn meestal vervangbaar en heel belangrijk: je kunt er supergoed door ademen!


 

Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om mensen bang te maken. Maar ik vind het toch erg belangrijk om te delen met je. Hopelijk heb je er wat aan :).


395 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page