top of page

Brandvlekken door lasersnijden of lasergraveren? Zo voorkom je ze!

Bijgewerkt op: 25 jan. 2022


brandvlekken voorkomen door lasersnijden lasergraveren
brandvlekken door laseren

Oké, dit is wel een heel heftig voorbeeld, maar iedereen die aan lasersnijden en lasergraveren op hout doet herkent het probleem: Brandvlekken :(

 

Instellingen...


Allereerst is het belangrijk om de ideale instellingen voor je materiaal te kiezen. Gebruik je populierenmultiplex, een superzachte lichte houtsoort, dan heb je veel lichtere instellingen nodig dan wanneer je bijvoorbeeld een stukje dun massief eiken gebruikt.

brandvlekken voorkomen lasernsijden lasergraveren
een voorbeeld van een snijinstellingen/materiaal test

maak per houtsoort en soort plaatmateriaal een template voor jezelf met verschillende instellingen.


Met het bovenstaande kom je een heel eind. Maar lasersnijden en lasergraveren blijven brandprocessen waar we mee te maken hebben. Een hele fijne oplossing die wij gebruiken is Lasertape en Laserfilm.


Lasertape voorkomt brandvlekken

Ook als je niet de perfecte instellingen weet te vinden ;)...


Wij gebruiken twee soorten lasertape. Een papier-versie en een film-versie. Ze hebben beide ongeveer dezelfde werking, hoewel er ook een paar verschillen zijn.


Kijk maar op het filmpje hiernaast. Je ziet hier massief notenhout van 4 mm dik, met daarop een laagje lasertape-papier. Omdat we samples moesten maken van al onze houtsoorten, hadden we echt geen zin en tijd om de 100 instellingen uit testen. Wat je hier dus ziet, is een hele algemene instelling van de lasermachine. Als je goed kijkt, zie je dat er op het papier brandvlekken zitten, maar wat daaronder zit is perfect.


Wil je ook graag weten hoe je het aanbrengt? Wij gebruiken meestal een simpel pasje voor zowel het aanduwen als het 'afsnijden'. Kijk een filmpje hiervan door op deze Instagram-link te klikken!

 

Lasertape - papier

  • makkelijk in gebruik, verkrijgbaar in 20 cm en 30 cm breed. Een rol is 100 meter lang.

  • neemt de brandvlekken zichtbaar 'over'

  • blijft goed zitten én is makkelijk te verwijderenLasertape - film

  • makkelijk in gebruik, verkrijgbaar in 20 cm en 30 cm breed. Een rol is 100 meter lang.

  • Neemt de brandvlekken NIET over, maar 'smelt'. Hierdoor ziet het er netjes uit en is het geschikt om als extra bescherming te laten zitten waarna je klant het filmlaagje er zelf af kan halen.

  • Makkelijk aan te brengen en te verwijderen.

  • Ook geschikt voor broze ondergrond.Edit door David, een klant van ons:

"De lasertape werkt perfect, zelfs toen er vlammen waren ontstaan in mijn lasermachine toen een motortje niet werkte kwam het hout er nog ongeschonden onder vandaan. Nog een toevoeging op de blogpost: soms zijn kleine stukjes lasertape lastig te verwijderen, na een tip plak ik er (duct)tape overheen na het laseren en haal dit er direct af, alle tape gaat dan mee 👍🏻"

1.702 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page