top of page

Gefineerd plaatmateriaal en multiplex, een snelle wegwijs


op deze foto zie je verschillende soorten houtfineer
een aantal verschillende houtfineren uit ons assortiment
'Is jullie gefineerd plaatmateriaal van plastic of echt hout?', 'is het dubbelzijdig of enkelzijdig?', wat betekenen de letters A/A in de omschrijving'?. 'Waarom is de ene gefineerde plaat duurder dan de andere?'. Dit zijn allemaal vragen die onze klanten regelmatig stellen. Zo vaak, dat we deze wegwijs zijn gaan schrijven. Na het lezen weet je precies wat wat is, waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe je kunt weten welke kwaliteit je in huis haalt.

 

Waaruit bestaat gefineerd plaatmateriaal?

MDF Gefineerd met Mahonie hout
MDF Gefineerd met Mahonie hout

Ons gefineerd plaatmateriaal is opgebouwd uit een onder en bovenlaag massief houtfineer (100% hout dus!) gelijmd en geperst op een kern van mdf of multiplex. Door deze opbouw is het een uitermate stevig product, zelfs als het maar 4 mm dik is.

MDF is een stevig plaatmateriaal dat wordt gemaakt van fijne houtvezels die samen met een hars als bindmiddel worden geperst. Multiplex bestaat uit dunne laagjes hout die kruislings bovenop elkaar verlijmd worden.



Welke kwaliteiten zijn er? En hoe weet ik of het dubbelzijdig of enkelzijdig is?

Om de kwaliteit van plaatmateriaal aan te geven wordt gebruik gemaakt van een letter-codering systeem [LETTER] / [LETTER]. De letter voor de / staat voor de bovenzijde, de letter achter de / voor de onderzijde. Het is geen exacte wetenschap, maar wel een leidraad om de kwaliteit te beoordelen. In het lijstje hieronder zie je welke letters bij welke kwaliteit passen.


- A/A: Dit is de hoogste kwaliteit dubbelzijdig gefineerd plaatmateriaal. Beide zijden zijn gefineerd met de hoogste kwaliteit houtfineer.

- A/B: Dit is dubbelzijdig gefineerd plaatmateriaal waarbij de onderzijde gefineerd is met een lagere kwaliteit van dezelfde houtsoort (B: kleine onzuiverheden zijn toegestaan). Afhankelijk van je toepassing is het dubbelzijdig bruikbaar.

- A/R: Dit gefineerd plaatmateriaal is enkelzijdig te gebruiken. De bovenzijde is gefineerd met de hoogste kwaliteit houtfineer. De onderzijde is gefineerd met een voordeliger houtfineer. Wanneer je bijvoorbeeld 2d wanddecoraties maakt, is dit een heel mooi product.

- B/BB: Deze kwaliteit zie je vaak bij multiplex. De bovenzijde is van B-kwaliteit (kleine onzuiverheden zijn toegestaan) en de onderzijde is van BB-kwaliteit (hier zijn noesten en verkleuringen toegestaan). Ons Berken multiplex en Populieren multiplex is van deze kwaliteit.

- BB/BB: een mindere kwaliteit multiplex, waarbij noesten, verkleuringen en proppen zijn toegestaan. Wij verkopen deze kwaliteit niet, omdat wij deze te laag vinden voor decoratief gebruik.

- C+ of CP: deze platen hebben grove onzuiverheden en kunnen zijn opgevuld met plamuren. Deze platen zijn niet geschikt voor decoratieve doeleinden.

- C of CC: deze kwaliteit wordt alleen gebruikt als verpakkingsmateriaal of tijdelijk constructiemateriaal.


A kwaliteit Kastanje fineer op MDF
A kwaliteit Kastanje fineer op MDF

Waarom in de ene gefineerde plaat duurder dan de andere?

Zoals je in de lijst hierboven hebt kunnen lezen zijn er grote verschillen in de kwaliteit van het plaatmateriaal. Een A/A plaat is logischerwijs duurder dan een A/B plaat van mindere kwaliteit. Maar ook de houtsoort is van invloed op de prijs. Notenhout is als een van de luxere houtsoorten duurder dan Essenhout. Dat zegt verder niet zo veel over de kwaliteit en is meer smaak gerelateerd. Bij het gefineerde plaatmateriaal speelt ook de dikte van de fineerlaag nog mee. Wij gebruiken meestal wat dikker fineer omdat het met graveren dan ook mooi blijft. Tot slot is de afwerking van invloed op de prijs.


Is multiplex beter dan mdf voor je lasermachine?

Er zijn een aantal leveranciers van lasermachines die zeggen dat je beter multiplex kunt gebruiken dan mdf bij lasersnijden. Wij zijn het daar niet helemaal mee eens. Omdat er in mdf gebruik wordt gemaakt van hars als bindmiddel kan het zijn dat je iets vaker je machine moet schoonmaken. Aan de andere kant wordt er voor multiplex weer veel gebruik gemaakt van heftige lijmen. Wat ons betreft wegen de voordelen van mdf absoluut op tegen die van multiplex. Vooral het feit dat mdf veel minder snel kromtrekt is voor ons daarin een heel belangrijk argument. Daarnaast kiezen we voor onze producten de mdf soorten van de hoogste kwaliteit met zo min mogelijk toevoegingen. Dit helpt het snijproces zo schoon mogelijk te houden.



288 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page